Prohledat tento blog

neděle 19. ledna 2014

"Každý člověk má svoji drogu. A nejšťastnější jsou ti, kteří tu svoji nikdy nepotkají." (Dobří holubi se vracejí)

Alkoholismus mě děsí. Tuším, že jedním z důvodů je český film z prostředí protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí, který na mě jako zjevení zapůsobil někdy na prahu dětství a dospívání.

Takhle si dodnes představuji život alkoholika – beznadějný, ošklivý a ponurý, stejně jako úzké chodby léčebny v Želivě, kde se film natáčel. Nejvíc mi v paměti utkvěla scéna, ve které Menšík, Kňažko, Zedníček a spol. sedí u dlouhého stolu a střídavě upíjí alkohol ze sklenice a zvrací do kbelíku, který mají pod stolem mezi nohama. Teď, po rozhovoru s doktorkou Ondráčkovou už asi vím, proč to dělali. Byli totiž nejspíš „na antabusu“, léku, který se už několik desetiletí používá v léčbě závislosti na alkoholu. 




Původně byl používán pro léčení střevních infekcí a náhodně bylo zjištěno, že v kombinaci s alkoholem má velmi nepříjemné následky – od silných bolestí hlavy přes závratě a pocity ztíženého dýchání až po vyloženě kolapsové stavy. Vzácně může dojít i k úmrtí. Většinu lidí to proto od napití poměrně spolehlivě odradí. Najdou se prý ale i tací, jejichž touha po alkoholu je natolik silná, že antabus takzvaně přepíjí. Zavedení léčby antabusem není snadnou záležitostí. Pacient musí nejdřív projít podrobným interním vyšetřením včetně odběrů krve, moči a EKG, aby v případě požití alkoholu nedošlo k vážným zdravotním komplikacím, a musí také absolvovat alkohol-antabusovou reakci – pod dohledem lékaře dostane malé množství alkoholu a sám na sobě vyzkouší, co to s ním udělá. 



Před rozhovorem s doktorkou Ondráčkovou, která má za sebou dlouholetou praxi v protialkoholní léčebně v Brně, jsem se na „Holuby“ podívala znovu. A zase jsem si to užila – dobré filmy nestárnou. Dnes se už alkoholikům v léčebnách neříká pacienti, ale klienti. Změnil se ale způsob jejich léčby? Musí si stále psát deníky a odhalovat temné kouty své duše na skupinových terapiích? Čtěte v rozhovoru s PhDr. Libuší Ondráčkovou  2. února na munimedia.cz

P.S.
Psychiatrická léčebna působila v Želivském klášteře  až  do roku 1993, kdy byl navrácen řádu premonstrátů. Po letech chátrání působí stále stejně omšele, ale život se sem přece jen po troškách vrací. V roce 2010 založili premonstráti klášterní pivovar, který nabízí nejen celou řadu  druhů piv, ale také exkurze v pivovaru, degustace a víkendové zákaznické vaření piva...




Žádné komentáře:

Okomentovat