Prohledat tento blog

pátek 17. ledna 2014

Cukr místo nikotinu. Závislost má mnoho podob.

Jako téma pro „Závislosti“ jsem si vybrala závislost na sladkostech. Není to moc známý jev. Že je cukr návykový stejně jako drogy, bylo zjištěno teprve nedáno. Italští vědci přišli díky pokusům s laboratorními myšmi na to, že při odebrání stravy s obsahem cukru docházelo u myší ke ztrátě chuti a ovlivňování části mozku, která produkuje hormony na potlačení stresu. Stejné účinky pak potvrdili i u člověka. O tomto pokusu informoval článek „Cukr je jako droga – zanechává abstinenční příznaky“, zveřejněný dvanáctého dubna 2010 na internetových stránkách veřejnoprávní zpravodajské televize ČT24.
     
Jako hlavního respondenta jsem si vybrala známého Jana, který po dlouhém přemlouvání svolil k rozhovoru, na jehož základě článek vznikl.
     
Ještě před závislostí na cukru byl Jan závislý na nikotinu. V roce 2011 ze zdravotních důvodů na radu lékaře s kouřením přestal, ale kvůli hektickému způsobu života začal hledat uklidnění ve sladkém. Díky tomu přibral podstatně na váze.
     
Obezita je spolu s cukrovkou nejznámějším důsledkem časté konzumace umělých cukrů. Tělo je na rozdíl od fruktózy nedokáže bezezbytku zpracovat. S příbytkem tělesné váhy je pak člověk náchylnější na onemocnění diabetem druhého typu.
     
Nepodařilo se mi spojit s žádným odborníkem na výživu. Nakonec k rozhovoru svolila kamarádka a studentka třetího ročníku nutriční terapie Denisa Hečíková. Informace od ní jsem doplnila o informace z článku „Tlustá daň obchází Evropu. V Česku si ale zatím za sladké a tučné připlácet nebudeme.“, zveřejněného na internetových stránkách ihned.cz sedmnáctého ledna 2012.
     
Dále jsem využila i výzkum Eurobarometru o kouření v České republice a informací z internetových stránek kurakovaplice.cz.
     
V článku jsem se rozhodla nezveřejňovat příjmení hlavního respondenta Jana. Byla to jedna z jeho podmínek, aby souhlasil se publikováním textu. Dále si nepřál zveřejňovat místo jeho povolání a fotografii. Článek proto vše toto postrádá.
     
Jako multimediální doplněk článku jsem zvolila krátké video, složené z obrazů sladkostí v obchodech. Video je doplněno o print creeny různých zveřejněných článků na toto téma.

    
Výsledný článek „Cukr místo nikotinu.Závislost má mnoho podob“ a mnoho dalších "závisláckých" příběhů si můžete přečíst na MUNImedia.







KH


Žádné komentáře:

Okomentovat