Prohledat tento blog

středa 15. ledna 2014

Požívate pri nádche nosné spreje? Pozor! Ľahko sa môžete stať závislým


Viete o tom, že dlhodobým používaním kvapiek do nosa sa môžete stať narkomanom? Sanorinizmus je pomerne rozšírená závislosť. Ľudia sú na nosných sprejoch závislí, no často si túto skutočnosť nechcú priznať. Nie je to predsa tak závažné ako závislosť na drogách či herných automatoch. Avšak, sanoronizmus je medzi ľuďmi často podceňovaný.

Počas zimných mesiacov nám väčšinou strpčuje život nádcha. Vtedy obvykle skočíme do lekárne a jednoducho si kúpime kvapky do nosa. S užívaním týchto prípravkov však musíme byť opatrní. Veľmi ľahko si ich dlhodobým užívaním môžeme spôsobiť závislosť. Málokto si totiž uvedomuje, že bežné kvapky do nosa, ktoré pôsobia na princípe spľasnutia opuchnutej sliznice nosa, majú len dočasný efekt a používať sa ich odporúča týždeň, maximálne 10 dní. V opačnom prípade si možno ľahko vybudovať tzv. medikamentóznu nádchu.  

 Dajte si pozor, aj jednorazová "pomoc" môže prerásť do závislosti.
„Sanorinizmus, odborne nazývaný aj rhinitis medicamentosa, je vlastne druhom liekovej závislosti s telesnými prejavmi lokalizovanými v nosovej sliznici,“ tvrdí doc. MUDr. Martin Brezina, CSc., z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave.

Pre článok, ktorý vyjde o týždeň - v stredu 22.1.2014 na munimedia.cz som vyspovedala Natašu Ondrovú, ktorá sa k sanorinizmu priznáva. Z najhoršieho sa dostala, avšak sanorinizmus ju doviedol až do nemocnice. Pred niekoľkými rokmi podstúpila operáciu. Počas turbinoplastiky nosovej sliznice jej sliznicu zničenú nosnými sprejmi zrezali.

Na sanorinizmus, jeho vznik a rozšírenie medzi ľuďmi som sa pýtala aj v lekárni. Farmaceuti, ktorí nosové spreje predávajú doporučujú ľuďom riadiť sa príbalovými letákmi. Avšak, ako to chodí v praxi? Keď má človek problém s dýchaním a následne napríklad so zaspávaním, pre urýchlenie problému siahne radšej po nosnom spreji. Uvedomuje si, že ide iba o krátkodobé riešenie?

Príbeh Nataši a ďalšie zaujímavosti o sanorinizme si môžete prečítať už čoskoro v článku na munimedia.cz.

Zatiaľ sledujte projekt “Závislosti” na našej stránke na facebooku

Žádné komentáře:

Okomentovat